Hoe Scotch wordt gemaakt – stap voor stap

hoe scotch wordt gemaakt

Hoe Scotch wordt gemaakt – stap voor stap

Scotch is zeer bekend over de hele wereld. Ondanks de eenvoud van zijn ingrediënten, water en granen zoals gerst, doorloopt Scotch van de eerste tot de laatste productiestap verschillende stadia, die van het begin tot het einde van het proces minstens acht jaar in beslag nemen. Dat betekent dat het proces veel complexer is dan het lijkt. In dit artikel leer je, stap voor stap, hoe Scotch wordt gemaakt. Bekijk het hier.

Leer ook meer over de belangrijkste distilleerderijen van whisky die in Schotland worden geproduceerd in ons artikel Whisky Distilleerderijen in Schotland.

Productieproces

De productie van Scotch verloopt in zes stappen: mouten, drogen, weken, gisting, distillatie en rijping.

production of scotch
credits van keyifadami.net

1. Mouten

Bij het mouten wordt de gerst gedurende twee tot drie dagen in natuurlijk water gelegd. Deze stap is bedoeld om het kiemen van de mout te vergemakkelijken. Wanneer de knop de lengte van een centimeter heeft bereikt, is het tijd om met de tweede stap te beginnen: het drogen.

2. Drogen

Hoewel dit misschien overbodig lijkt, kan het drogen in werkelijkheid een grote invloed hebben op de smaak van Scotch. In dit stadium worden de gerstemoutkorrels dus naar een oven gebracht, die met turf wordt verwarmd. Turf, dat veel voorkomt in moerassige gebieden in Schotland, produceert bij verbranding weinig warmte maar veel rook. Dit impregneert de mout en zorgt voor de unieke smaak van Scotch. En van regio tot regio zorgen de verschillende soorten turf voor verschillende smaken.

3. Weken

Om het graan en de moutkiem van gerst optimaal te benutten, worden alle granen gemalen. Hoe meer de granen en mouten worden gemalen, hoe meer suiker er beschikbaar is voor de gisting. Op die manier wordt het gemakkelijker om een grotere hoeveelheid alcohol te verkrijgen. Na het malen worden de granen en de mouten in een distilleertoestel met infusie van heet water geplaatst om de most te maken.

4. Gisting

Nadat de most is gevormd en 70°C heeft bereikt, wordt gist toegevoegd om te gisten. Binnen 72 uur wordt de suiker in de most omgezet in alcohol. Dit is de voorloper van Scotch, nog steeds een zoete drank met slechts 9% alcohol.

5. Distillatie

Na verwijdering van de onzuiverheden van de drank die het resultaat zijn van de gisting, wordt de vloeistof in de distilleerkolf gedaan, waar het twee keer wordt gedistilleerd. De eerste distillatie heeft ongeveer 20% alcohol, terwijl de tweede bijna 64% heeft. Op dat moment wordt zuiver water toegevoegd, zodat de Scotch na het hele rijpingsproces de vereiste 40% heeft. Dit is een langdurig proces en het vergt veel ervaring en wijsheid.

6. Rijping

Na de distillatie, die resulteert in een heldere vloeistof, gaat de Scotch in de daarvoor bestemde vaten liggen. Hier zullen smaken en kleuren worden opgenomen, afhankelijk van het type turf, water en het type eikenhout dat in de vaten wordt gebruikt. De rijping van een goede Scotch duurt ten minste acht jaar, maar kan oplopen tot twee decennia. Dit is een van de belangrijkste stappen in de productie van Scotch.

Daarna is de Scotch klaar om gebotteld en geproefd te worden door ons allemaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Geen producten in de winkelwagen.