Hoe waardeer je een oude whisky?

oude whisky

Hoe waardeer je een oude whisky

Schotse en Ierse whisky zijn niet allemaal gelijk. Het rijpingsproces kan verschillende looptijden hebben, wat de whisky beïnvloedt en verschillende kenmerken oplevert. Een goede oude whisky moet minstens 15 jaar oud zijn. Hoe ouder de whisky, hoe smakelijker, rijker en opvallender hij is. Natuurlijk is de prijs hoger. Rekening houdend met de kenmerken van een oude whisky, is het essentieel te weten hoe je er goed van kunt genieten.

Hoe geniet je op de juiste manier van een oude whisky

Er zijn verschillende belangrijke factoren die de smaak beïnvloeden en de ervaring van het drinken van een oude whisky of oude scotch versterken. Hier zijn enkele dingen waarmee u volgens ons rekening moet houden:

  • Kies het juiste glas

Het ideale glas om van een oude whisky te genieten is kort en rond. Ook de glazen met een sterkere achtergrond maar dunnere randen, met één voet waar men het vasthoudt (zoals het glas op de afbeelding), zijn uitstekend om een oude whisky uit te drinken.

  • Proef het op de juiste manier

Om een oude whisky te proeven, of het nu Schotse of Ierse whisky is, moet men eerst de aroma’s in de whisky ruiken. Voel de aroma’s, en neem dan pas een slokje en houd de vloeistof in de mond, om de smaken te voelen. Wanneer u de nasmaak van de oude whisky in uw mond voelt, kunt u de rest van de drank beter proeven.

Voor degenen die vinden dat de smaak van een oude whisky warm is, is er de mogelijkheid om een beetje water toe te voegen. Voor whisky’s die meer dan 15 jaar oud zijn, is het ideaal niets toe te voegen om van al zijn smaken te kunnen profiteren. Maar, natuurlijk, het is een kwestie van persoonlijke smaak.

  • IJs – ja of nee?

Uit respect voor de oude whisky wordt het gewoonlijk afgeraden ijs toe te voegen. Elke toevoeging van ijs (net als water) zal de smaak verkeerd weergeven. Bovendien zal de lagere temperatuur van het ijs de aroma’s van de whisky verbergen. Als je echt ijs wilt toevoegen, voeg dan gewoon een blokje toe om zo weinig mogelijk met de drank te knoeien.

Hoe geniet u van uw oude whisky en welke zijn uw favoriete merken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Geen producten in de winkelwagen.