Moet je water bij whisky doen?

Whisky met ijs

Moet je water bij whisky doen?

Wat het proeven van een Schotse of Ierse whisky betreft, zijn er verschillende visies op de manier waarop dit moet gebeuren. Hoewel er enkele “basisregels” zijn over het drinken en het naar behoren waarderen van deze drank, betreffende het toevoegen van water of ijs, de beroemde Whisky on the rocks (Whisky met ijs), zijn de meningen niet eensluidend. Terwijl sommigen de voorkeur geven aan de pure smaak van Whisky, zijn anderen van mening dat toevoeging van water of ijs kan helpen de aroma’s en smaken te verbeteren.

Er zijn echter enkele leidende ideeën die u kunnen helpen beslissen of u al dan niet water of ijs moet toevoegen, en in welke gevallen u dat moet doen.

Whisky on the rocks – wanneer water of ijs toevoegen

Whisky is een drank met een hoog alcoholgehalte. Dus moet worden gewaardeerd met mate. Om die reden voegen sommigen graag water toe om het alcoholgehalte te verlagen of gewoon om de smaak milder te maken. Maar hoe moet een whisky worden geserveerd? Met of zonder water? Met of zonder ijs? Zoals gezegd zijn er situaties waarin toevoeging van water of ijs de smaak ten goede kan komen, afhankelijk van de leeftijd van de whisky:

  • Nieuwe whisky

In het geval van een Ierse whisky of een Schotse whisky van minder dan 12 jaar, zal het toevoegen van een beetje water helpen om wat van hun smaken of aroma’s vrij te geven. Natuurlijk hebben we het over een kleine hoeveelheid. Het toevoegen van ijs, populair bij veel mensen, kan een averechts effect hebben omdat de temperatuurverandering sommige kenmerken van de whisky kan verbergen.

  • Oude Whisky

Bij een Ierse whisky of een Schotse whisky van 15 jaar of ouder, die al als oud kan worden beschouwd, is het toevoegen van water of ijs geen goed idee. Deze whisky’s hebben al opvallende smaken en aroma’s, die met water of ijs kunnen worden verbloemd.

Ondanks de richtlijnen die we geven, moet u uw whisky proeven op de manier die u het meest waardeert, want het is uiteindelijk een manier van persoonlijke smaak. Dus, met ijs, water of puur, geniet van uw whisky.
Hoe geniet u van uw whisky – met ijs, met water of puur?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Geen producten in de winkelwagen.