Over Ierse Whisky: Kenmerken en Productie

Ierse whisky

Over Ierse Whisky

Als het over whisky gaat, is de eerste regio die in je opkomt Schotland. Ierland is echter ook de thuishaven van enkele van de belangrijkste whiskystokerijen. Momenteel is Ierse whisky zo bekend en gewaardeerd als de Schotse. Denk maar aan enkele merken zoals Jameson of Bushmills, naast vele andere, om te beseffen dat Ierland ook enkele van de populairste whisky’s ter wereld heeft.

Lees verder om meer te weten te komen over whiskey uit Ierland.

Hoe Ierse whisky wordt geproduceerd

Wie geen grote kennis heeft van de manier waarop whisky wordt gemaakt, kan de indruk krijgen dat er veel verschillen zijn tussen Schotse en Ierse whisky. In feite worden beide op dezelfde manier en met dezelfde methoden en materialen gemaakt. Maar het feit dat het gaat om regio’s met verschillende kenmerken, maakt het eindresultaat opmerkelijk anders.

Ierse whisky wordt geproduceerd op basis van een zeer gevarieerde partij granen, waarbij de belangrijkste de gemoute gerst is, die 50% bijdraagt, en de rest verdeeld wordt door de gewone gerst, tarwe en rogge. Een verschil tussen Ierse whisky en Schotse whisky is dat de Ierse tijdens het proces aan een drievoudige distillatie wordt onderworpen, waardoor het alcoholpercentage hoger ligt. Whisky uit Ierland moet echter ook een minimumvolume van 40% alcohol hebben, om wettelijk die benaming te krijgen. De kenmerken die in acht moeten worden genomen om de authentieke Ierse whisky te maken, zijn meestal:

  • De distillatie en de rijping van de vloeistof moeten in Ierland plaatsvinden;
  • Whiskey rijping in eiken schors moet een minimum van 3 jaar hebben;
  • Het minimum alcoholvolume bedraagt, zoals hierboven vermeld, 40%.

De belangrijkste Ierse whiskydistilleerderijen die momenteel produceren zijn Cooley, Midleton en Bushmills, en nog vele andere.

Probeer het en voel het verschil tussen Ierse whisky en Schotse whisky, en vertel ons wat je van elk vindt.

U kunt zich ook abonneren op onze maandelijkse doos waarin u elke keer andere whisky’s kunt vinden en proeven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Geen producten in de winkelwagen.