Scotch per regio – distilleerderijen en smaken

Scotch per regio

Scotch per regio – distilleerderijen en smaken

De vroegste oorsprong van de productie en consumptie van whisky gaat terug tot de 15e eeuw. Met de groeiende populariteit van deze drank, begonnen later ook andere plaatsen dan Schotland hun eigen whisky’s te produceren. Het productieproces, evenals de materialen, zijn immers overal ter wereld gemakkelijk te dupliceren. Het is dus mogelijk om tegenwoordig whisky van goede kwaliteit te vinden die in andere landen dan Schotland wordt geproduceerd. Om een Scotch te zijn, moet hij echter specifieke kenmerken hebben. Als u ons artikel over Scotch en zijn kenmerken nog niet gelezen hebt, raden wij u aan dit eerst te lezen alvorens verder te gaan.

Ondanks de algemene kenmerken die whisky moet hebben om wettelijk als Scotch beschouwd te worden, zijn er van regio tot regio, en van distilleerderij tot distilleerderij verschillen die veroorzaakt worden door de specifieke kenmerken van elke zone. In dit artikel kunt u de kenmerken van elke Schotse distilleerderij leren kennen.

De regio’s van Schotland

Schotland kan worden onderverdeeld in vijf regio’s voor de productie van Schotse whisky: Lowland, Highland, Speyside, Islay en Campbeltown.

Scotch by region

Lowland

Scotch die in deze regio wordt geproduceerd, heeft een lichte en zachte smaak met een aroma dat doet denken aan gras en een opvallende mout. De distilleerderijen in deze regio zijn Glenkinchie, Auchentoshan en Bladnoch. Dit is de meest zuidelijke regio van Schotland en ook de regio met het kleinste aantal distilleerderijen.

Highland

Het noordelijke gebied van Schotland, de zogenaamde “uplands”, brengt een van de meest aromatische en robuuste whisky’s van het Schotse grondgebied voort. De in deze streek geproduceerde Scotch heeft een levendigere smaak en is stevig, soms zoet, soms droog, met een uitgesproken aroma. De belangrijkste distilleerderijen zijn Glenmorangie, Blair Athol en Talisker.

Speyside

Dit is de regio van het land met het grootste aantal distilleerderijen, en de nummer één producent van Schotse whisky. De whisky die in de Speyside regio wordt geproduceerd is vaak fruitig, met een zoetere en meer bloemige smaak. De distilleerderijen in de regio zijn Glenfiddich, Glenlivet en Macallan.

Islay

De regio Islay ligt aan de westkust, tegenover de Atlantische Oceaan, en produceert een Schotse whisky met enkele opmerkelijke kenmerken: een sterk aroma dat wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van turf, gerookt en waar de zeebries een belangrijke rol speelt bij het bepalen van de smaak en het aroma. De distilleerderijen in de zijn de Bowmore, Ardbeg, Laphroaig en Bruichladdich.

Campbeltown

Tot slot kunnen we u vertellen dat de hier geproduceerde Scotch de volgende kenmerken heeft: een vollere smaak, met een ziltige toets, en ook gekenmerkt door de aanwezigheid van turf. De kenmerken van de Campbeltown whisky worden sterk bepaald door de specifieke omstandigheden van deze kleine eilanden. De distilleerderijen die Campbeltown Scotch whisky met deze kenmerken produceren zijn Springbank, Glen Gyle en Glen Scotia.

Nu u de belangrijkste kenmerken kent van de verschillende regio’s waar Scotch wordt geproduceerd, is het tijd om zelf de verschillen te proeven.

U kunt een van de proefsets van Whisky Flavour bestellen waarin enkele van deze merken en andere whisky’s voorkomen, zodat u de verschillen leert kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Geen producten in de winkelwagen.