Scotch Whisky – Eigenschappen en categorieën

beste whisky

Scotch Whisky – Eigenschappen en categorieën

Wanneer je aan whisky denkt, is Schotland een van de eerste namen die in je opkomt. Geboorteplaats van deze drank, is een onvermijdelijke naam van de wereldwijde whiskyproductie. Scotch Whisky is een van de populairste en bekendste dranken wereldwijd. Scotch wordt gemaakt van granen zoals gerst, rogge of tarwe.

Lees verder om de Schotse whisky beter te leren kennen en de unieke eigenschappen die hem zo populair maken.

Scotch en zijn kenmerken

Zoals andere beroemde dranken zoals Champagne of Port, heeft ook Schotse whisky een aantal regels die haar onderscheiden van andere soortgelijke dranken die elders worden geproduceerd. Zo moet Scotch, om authentiek te zijn, gedistilleerd en gerijpt worden op Schots grondgebied. Bovendien moet het rijpingsproces een wettelijk bepaald minimum hebben, namelijk 3 jaar in eiken vaten. Er zijn nog andere regels die moeten worden nageleefd om de benaming “Scotch” te krijgen:

  • Voor de gisting mag alleen gist worden gebruikt;
  • Het alcoholgehalte moet ten minste 40% bedragen;
  • Naast gemoute gerst mogen alleen hele granen worden toegevoegd.

Natuurlijk is het perfect mogelijk om elders versies van dit soort whisky te maken. Maar net als bij andere populaire dranken die hierboven zijn genoemd, leveren de specifieke kenmerken van de plaats van herkomst een unieke whisky op die, als hij niet wordt gevolgd, andere verschillende versies voortbrengt, en als zodanig kan het niet mogelijk zijn om de Schotse benaming te gebruiken.

Categorieën van Scotch

Er zijn verschillende soorten Scotch, onderverdeeld in vijf verschillende categorieën:

  • single malt,
  • eenkorrelige,
  • Gemengde malt,
  • gemengd en tenslotte,
  • gemengde korrel.

Elke Scotch die de leeftijd vermeldt, moet overeenstemmen met de minimumleeftijd van de whisky die voor de productie van die drank is gebruikt. Dus, als een van de gebruikte whisky’s zeven jaar heeft en een andere vijf, moet de informatie vijf jaar zijn. Alle whisky’s die de informatie leeftijd hebben worden “guaranteed-age” genoemd.

Wat zijn uw favoriete merken van Scotch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Geen producten in de winkelwagen.