Vier soorten Scotch

Soorten Scotch

Vier soorten Scotch

Afhankelijk van de verschillende combinaties van granen en mouten, kan Scotch verschillende soorten smaken hebben. In dit artikel kunt u meer leren over de verschillende soorten Scotch. Als u meer wilt weten over de whisky die in Schotland wordt geproduceerd, lees dan onze blogpost Scotch Whisky – Eigenschappen en Categorieën.

Zuivere Malt

De Zuivere Malt Scotch is een drank die uitsluitend van gerstemout wordt gemaakt. Dit is een soort whisky die zuiverder is, en bijgevolg duurder, maar ook intenser van smaak en met een grote persoonlijkheid. In tegenstelling tot wat sommigen misschien denken, is een Zuivere Malt Scotch niet hetzelfde als een Single Malt. Om deze reden kreeg deze Zuivere Malt Whisky ook de benaming vatted, om de kopers te helpen beide dranken van elkaar te onderscheiden.

Single Malt

Hoewel het ook een duurdere whisky is dan gewoonlijk, heeft hij door zijn kenmerken toch enkele verschillen met Zuivere Malt. Kort samengevat is het belangrijkste verschil het feit dat Single Malt Scotch slechts één mout heeft, het resultaat van één enkele distillatie. Zuivere Malt heeft ten minste vier moutsoorten. Deze Scotch is sterker dan Zuivere Malt, maar qua prijs zeer vergelijkbaar.

Graan Whisky

Dit is de eenvoudigste Scotch, waarbij alleen gebruik wordt gemaakt van de distillatie van granen zoals rogge, tarwe of maïs. Als zodanig is het ook de whisky met de laagste prijs en het fabricageprocédé dat meer verspreid is over de hele wereld.

Gemengd

Omdat deze whisky zachter is en dus bij een veel groter aantal liefhebbers in de smaak valt, is dit de meest gedronken whisky ter wereld. Geproduceerd op basis van een combinatie van granen en single malts, is dit een meer betaalbare en gemakkelijker te drinken Scotch. Terwijl Zuivere en Single Malt Scotch een rijpingstijd van minimaal 15 en 12 jaar hebben, is dat bij de Gemengde Scotch 8 jaar. Er zijn echter Gemengde Scotch met perioden van langere rijping, die kunnen oplopen tot 24 jaar.

Welke soort Scotch drinkt u meestal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen producten in de winkelwagen.