Whisky – van Scotch tot Bourbon

whisky over de hele wereld

Whisky – van Scotch tot Bourbon

Elke whisky, of het nu Schotse or Ierse whisky is, heeft zijn eigen classificatie, zoals we al eerder in deze blog hebben vermeld. Er zijn echter andere dranken in de wereld die ook als whisky worden beschouwd.

De soorten whisky in Schotland, Ierland en de VS

Scotch

Scotch is de bekendste en meest gedronken whisky ter wereld. Hij wordt alleen in Schotland geproduceerd en heeft zeer strenge regels om zijn benaming te mogen dragen. Er zijn verschillende soorten Scotch, de meest gewaardeerde zijn de Gemengde, gladder, en daarom gemakkelijker om de meeste mensen te behagen.

Ierse Whiskey

Ondanks de vele gelijkenissen met Schotse whisky, heeft de in Ierland geproduceerde whisky enkele specifieke kenmerken die hem uniek maken. Naast het feit dat niet alleen moutgerst wordt gebruikt, maar ook andere granen en ongemoute gerst, is een ander verschil met Scotch, dat er geen turf wordt gebruikt voor het verhitten van granen. In Ierland wordt whiskey verwarmd met houtskool. De smaak wordt echter niet beïnvloed door dit verschil.

Bourbon Whiskey

Deze whisky, die aan de overkant van de Atlantische Oceaan, in de Verenigde Staten, wordt geproduceerd, verschilt zeer wezenlijk van Schotse en Ierse whisky. Bourbon Whiskey is gebaseerd op maïs, goed voor 60% tot 80% van de gebruikte granen. Het resterende percentage is verdeeld over tarwe of gerst. Naast dit belangrijke verschil is er nog een belangrijke factor die de smaak helpt differentiëren: water. Het water in de streek van de Bourbon-stokerijen is zeer hard en kalkrijk, waardoor de smaak nog meer zal verschillen van die van Schotse en Ierse whisky.

Tennessee Whiskey

Deze whisky wordt eveneens in de VS geproduceerd en lijkt qua smaak sterk op Bourbon. Met een samenstelling op basis van rogge, gerstemout en maïs verschilt Tennessee van Schotse en Ierse whisky door de manier waarop hij wordt vervaardigd en omdat het gebruikte water geen ijzer bevat.

Welke is je favoriet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen producten in de winkelwagen.